Pálya Balázs – integrál szemléletű önismereti konzulens, Erőtánc instruktor, novella író

Személyes mottó: „Lehet az, ami van.”

Küldetésem, hogy segítsem önmagamat és másokat abban, hogy minden pillanatban megtalálhassuk és megélhessük azt, ami akkor és ott a legigazabb.

A legfontosabb értékek melyek köré az életemet építem: a kapcsolat ereje, a testi-érzelmi szféra és a hiteles önfelvállalás. Ezek mentén igyekszem egyre beljebb és beljebb jutni, hogy közelebb kerülhessek ÖnMagomhoz, mely számomra a belső szabadságot, a stabilitást és a békét jelenti.

Személyes életutam egyik legmeghatározóbb eleme az apahiány, mely hosszú évekig meghatározta a világhoz és az önmagamhoz való viszonyomat. Az, hogy apám nem volt jelen az életemben, meghatározta az önértékelésemet, a pénzhez való viszonyomat, a függőségre való hajlamaimat és a férfiassághoz való hozzáállásomat is. Ez a sok hiány fiatal felnőttkorom elejét olyannyira átjárta, hogy egyszer csak azon kaptam magam; fogalmam sincs merre tovább. Sodródni kezdtem, függőségből függőségbe zuhantam, majd egyszer csak tudatosult bennem, hogy megrekedtem. Ebben a mély és kilátástalan időszakban jelent meg bennem a vágy arra, hogy kiderítsem mi is történik bennem. A pszichológia felé fordultam, és ez a felébredés emelte be az életembe az Integrál Akadémiát, ahol az elméleti tanulás mellett testközelben is megtapasztalhattam, hogy mit is jelent az önismereti munka. Elkezdtem kibogozni a csomókat, és azt vettem észre, hogy ettől egyre lelkesebb és kiegyensúlyozottabb vagyok. Egyéni, valamint csoportos terápiákba kezdtem járni, és elhatároztam, hogy ideje végleg kimászni a gödörből. Mindeközben az akadémiai tanulmányoknak köszönhetően azt is elkezdtem megtanulni, hogy hogyan is segíthetek másoknak abban, hogy a saját gödreikből kimászhassanak. Azt vettem észre, hogy nemcsak hogy megkapom az eszközöket magam és mások megsegítéséhez, de még érzékem is van ahhoz, hogy jól használjam őket, mégpedig azért, mert pontosan tudom, milyen a gödör alján lenni. Megértettem azt a mondást, hogy „csak ott tudod kísérni a segítséget kérőt, ahol már te is jártál”. Ekkor született meg bennem a döntés (talán életem első igazán felnőtt döntése): segítő leszek.
Azóta elvégeztem az Integrál Akadémiát, és elkezdtem pszichológiát is tanulni, hogy bővüljön az eszköztáram, magamon pedig azóta is folyamatosan dolgozok, egyéniben és csoportban is. Ahogy egyre mélyebbre jutok magamban, azt veszem észre, hogy egyre jobban nyílik ki körülöttem a világ, és egyre stabilabb az életem. Felfedeztem a kreatív énemet is az úton; írni kezdtem. Az első szó ami most eszembe jut, ha visszanézek arra hogy mi történt velem eddig: gyarapodtam. Néha most is nehéz. Néha most is fáj, és van, hogy pokolian félek. Régen mindezt le se írtam volna. Most viszont azt tudom írni és mondani: mindez teljesen rendben van így.

Szakmai tapasztalat:
2018 óta önismereti konzulensként egyéni folyamatokban kísérem a hozzám fordulókat.
Szintén 2018 óta csoportvezetőtársammal Erőtánc csoportokat tartunk, ahol testi szinten kapcsolódhatnak a résztvevők saját érzelmeikkel, és bogozhatják ki életük nagy csomóit.
Szakmai tudásomat az Integrál Akadémián, 2015-ben kezdtem el gyarapítani, és azóta folyamatosan képzem magam.
2018-ban az Integrál Akadémia befejezése után utam egyből a kolozsvári Babes-Boyai Tudományegyetem felé kanyarodott, ahol jelenleg is pszichológiát tanulok.
2020 Szeptemberében foglalkoztatóként kezdtem el dolgozni a Vadaskert Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancián, ahol eddig megszerzett tudásomat is használhatom, valamint rengeteg új dolgot is tanulok.

Az önismereti utamon az alábbi tanítók, misztikusok, terapeuták és emberek inspirálnak, kísérnek és támogatnak (a teljesség igénye nélkül):
C. G. Jung
Irvin Yalom
Horosz Réka
Rutterschmid Gábor
és a feleségem, Harkai Szilvia

A legnagyobb erősségem hogy hiteles, stabil, megtartó és megengedő figyelmi teret tudok adni, ahol a legnagyobb tabuk és a legmélyebb fájdalmak is a felszínre jöhetnek, tudatosulhatnak, oldódhatnak és integrálódhatnak.